2022-03-16 12:33:03• hírek • Bede Emőke

Még lehet jelentkezni az Aranykapu Kulturális Egyesület rendszeres foglalkozásaira

Az Aranykapu Kulturális Egyesületnél mozgalmasan indul a tavasz, hiszen újult erővel folytatódnak a már jól ismert műhelyfoglalkozások, illetve idő közben sikerült találni egy olyan házat is Szatmárnémeti belvárosában, mely átmenetileg kiváló otthont ad majd az egyesületi tevékenységeknek.

„Találtunk egy házikót, vagyis hát jobban mondva, a házikó talált meg minket. Mivel egyelőre nem sikerült saját ingatlanra szert tennünk, ezért ezt az épületet bérelni fogjuk, de úgy gondoljuk, hogy ez egy átmeneti periódus lesz a Fonó-Ház életében. Egy nagyon kedves parasztházról van szó Szatmárnémeti belvárosában, mely a jelenlegi székhelyünknél kicsivel tágasabb. Több helységünk lesz, öt műhelyszoba kialakításán dolgozunk, és mától indul a felújítás” – tájékoztatta a Szatmár.ro-t Nezezon Enikő egyesületi vezető, hozzátéve, hogy szerencsére komoly munkálatokra nincs szükség, hiszen a Miron Costin utcában található épület már korábban átesett egy alapos renováción. A tervek szerint az egyesület legkésőbb május 15-ig átköltözik az új bérleménybe, ám a folyamatot igyekeznek majd oly módon megoldani, hogy a napi szintű foglalkozásokat ez ne érintse hátrányosan, azaz egyik tevékenységet se kelljen felfüggeszteni.


Enikő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyesület régóta dédelgetett, nagy álmáról természetesen továbbra sem mondtak le, azaz a jövőben szeretnének egy olyan ingatlant vásárolni, ahol minden foglalkozásnak, minden tábornak bőven jut hely. E tekintetben az egyesület továbbra is számít a támogatók segítségére, hiszen minden felajánlott összeggel egy lépéssel közelebb kerülnek a cél eléréséhez.


S hogy mennyire nagy szükség volna egy olyan ingatlanra, ahol az Aranykapu Kulturális Egyesület műhelyfoglalkozásai zavartalanul, akár egymással párhuzamosan is folyhatnak, mi sem bizonyítja jobban, mint a Fonóban jelenleg is zajló tevékenységek széles palettája.


„Várjuk az új diákokat is most a tavasz beköszöntével, hisz nagyon sok új csoportunk indul. Új jelentkezőket vár pl. a Kiskertész Tanoda, de akár a Kovács Emil Lajos vezetésével zajló látvány utáni rajz szakkörre vagy a jobb agyféltekés rajztanfolyamra is lehet még nevezni. Mi azt szoktuk ajánlani, hogy ha valaki szeretné magát kipróbálni e téren, akkor először a jobb agyféltekés rajztanfolyamra jöjjön, s miután azt elvégezte, a látvány utáni rajz szakkörön elmélyítheti az így szerzett tudást. Ezekre a művészeti foglalkozásokra egyébként ugyanúgy várjuk a gyerekek és a felnőttek jelentkezését is” – fejtette ki Nezezon Enikő, aki szerint ezeket a tevékenységeket akár azok is bizalommal választhatják, akiknek a rajz többet jelent, mint hobbi.


Vannak továbbá szabad helyek a népzenei műhelyben a citera és furulya szakon is. Ennek kapcsán mindenképp érdemes tudni, hogy azok a gyerekek is bátran jelentkezhetnek az oktatásra, akik saját hangszerrel nem rendelkeznek, hiszen a Fonóban kellő számú eszköz áll rendelkezésre. A kézműves műhelyek esetében új csoportok indítására jelenleg nincs kapacitás, viszont néhány szabad hely még elérhető.


Visszatér a tevékenységek sorába a várva várt néptáncoktatás is. Ezzel kapcsolatban az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője elmondta, a felkészítés náluk nem azzal a céllal zajlik, hogy a csoport aztán fellépésekre járjon, sokkal inkább azért, hogy a résztvevők egy nagyszerű hangulatú táncházban kapcsolódjanak ki. Az oktatás magas színvonalát Both Zsuzsa kolozsvári koreográfus szavatolja, aki végtelen türelemmel és példaértékű odafordulással foglalkozik a gyerekekkel.


A román nyelvműhelyben az óriási érdeklődés ellenére sajnos továbbra sincs hely, viszont Enikő elárulta, már dolgoznak azon, hogy a közeljövőben ez megváltozzon. Az angol nyelvű gyerekfoglalkozás is roppant népszerű, viszont igény szerint van lehetőség új csoport indítására.


Az Aranykapu Kulturális Egyesület műhelyfoglalkozásai az alábbi órarend szerint kerülnek megszervezésre:

  • Hétfőn délután: Kiskertész Tanoda és néptánc oktatás
  • Kedden délután: látvány utáni rajz szakkör, Playground – játszunk angolt
  • Szerda délután: kézműves műhely kisiskolásoknak, népzenei műhely – citera és népi furulya
  • Csütörtök délután: jobb agyféltekés rajztanfolyam – haladó, kézműves műhely kisiskolás - haladó csoport
  • Pénteken délután: román nyelvműhely (teltház!), jobb agyféltekés rajztanfolyam - kezdő, kézműves műhely középiskolásoknak

Nezezon Enikő a tevékenységekkel kapcsolatban ismételten arra emlékeztet mindenkit, hogy a részvételhez előzetes egyeztetésre van szükség, hiszen csak így biztosítható, hogy az új tagok esetében már az első óra is zökkenőmentes legyen. Az érdeklődők az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, az info@aranykapu.ro e-mail címen, vagy a 0744 687 813-as telefonszámon juthatnak több információhoz. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: